Gezelschap

Arno Vansichen

Samen-denker. Mentor. Waarderend groepsfacilitator. Lichtheidbrenger. Buitenmens. Bergbewonderaar. Zoon. Broer. Vriend. Vader. Initiatiefnemer van Evenwicht en Jazz-Bilzen Bierbrouwers.

 


Contact


Arno Vansichen

Blookstraat 47
3740 Bilzen

email: arno.vansichen@evenwicht.be 

tel: +32 (0)89 50 12 44

mobiel: + 32 (0)473 71 44 14

www.zinspeling.be


Arno brengt ...

 • Leiderschapsondersteuning via coaching, vorming, groepswerk
 • Loopbaanbegeleiding
 • Begeleiding van organisaties, groepen en projecten bij organiseren, samenwerken en ontwikkelen
 • Mentorschap: ondersteuning van mensen met taaie en trage vraagstukken rond leven, leidinggeven en organiseren.

Over Arno

Loopbaan

In het begin van zijn loopbaan deed Arno veertien jaar ervaring op als HR-verantwoordelijke. Twaalf jaar in de privé-sector, bij de KMO's V'lux en Kreon en het multinationale bedrijf Siemens. De laatste twee van die jaren bouwde hij de personeelsdienst op bij de sociaal ondernemende organisatie Stebo.

In 2001 richtte Arno samen met twee collega's Evenwicht op, vanuit een gedeelde verwondering over de toenemende onbalans rond werk en leven in de samenleving. Sindsdien werkt Arno vanuit Evenwicht als zelfstandig coach, organisatie-adviseur en begeleider van groepsprocessen. In 2012 ondersteunde hij zijn vrouw Griet bij haar overstap naar haar zelfstandig beroep en richtten ze samen hun vennootschap Zinspeling op.

Inmiddels groeide Evenwicht uit tot een leergemeenschap en erkend loopbaancentrum waarin acht zelfstandige professionals samenwerken en elkaar geregeld treffen voor intervisie, studie en samenwerking.

Arno doet loopbaancoaching en coacht leiders in teams en organisaties. Vaak al wandelend, buiten in de natuur. Dat opent de geest, en doet de ideeën vanzelf weer stromen. Hij begeleidt teams en organisaties bij hun ontwikkeling, groei en veranderingsprocessen. Arno geeft training in leiderschapsontwikkeling, sollicitatietraining, samenwerken, communiceren en waarderend organiseren. Hij begeleidt groepen stakeholders die beter willen samenwerken aan hun gedeelde missie. Arno is docent aan de PXL Hogeschool, waar hij vaardigheden rond communicatie, leiderschap en samenwerken introduceert bij studenten in de bouwsector. 

Waarderend onderzoekend leven en werken

In 2005 leerde Arno Appreciative Inquiry kennen, en die kennismaking verdiepte zijn professionaliteit op een bijzondere manier. Hij volgde de Appreciative Inquiry opleiding aan de Case Western Reserve University van Cleveland - Ohio (2008) en droeg bij aan de ontwikkeling van Vuurwerkt en de AI-Lerende Netwerken in Vlaanderen. In 2009 woonde hij het AI-Wereldcongres bij in Katmandu, Nepal. In 2010 volgde hij De opleiding Appreciative Inquiry coaching te Lincoln. In 2012 was Arno mede-organisator van de Appreciative Inquiry World Conference in Gent. Later nam hij deel aan de AI-Wereldconferenties in Johannesburg en Nice. In 2018 nam hij ook deel aan de World Positive Education Accelerator in Dallas.

Arno is mede-initiatiefnemer en procesbegeleider van de eerste Appreciative Inquiry lerende netwerken in Vlaanderen. Sinds enkele jaren begeleidt hij de AI-netwerken bij Toerisme Vlaanderen in het kader van Iedereen Verdient Vakantie en Reizen naar Morgen.

Sinds zijn kennismaking met Appreciative Inquiry heeft het werken aan ontwikkeling met grote groepen een steeds belangrijkere plaats ingenomen in zijn werk. Hij begeleidde trajecten in Vlaanderen en Nederland. Bij scholengemeenschappen, een netwerk in de bijzondere jeugdzorg, een innovatieproject in het secundair onderwijs, een ziekenhuis, woonzorgcentra en meerdere sociale organisaties en bedrijven. 

Arno verbindt in zijn werk de stem van alle betrokkenen, met een bijzonder groot hart voor de mens voor wie de organisatie werkt: de bewoner, patiënt, jongere. Het kind, de gezinnen, de cliënten en vrijwilligers. 

Zinspeling vrijplaats

Sinds enkele jaren krijgt rust en reflectie meer ruimte in het leven van Arno. Vanuit die kern van stilte ontstond in 2020 een hernieuwd beeld op zijn thuisomgeving. Gelegen in een Haspengouws landbouwgebied, is de thuis van Arno en Griet een oase voor tal van vogels, kleine dieren en een steeds rijker wordende flora. Nu de kinderen hun vleugels uitslaan, komt er ruimte om op deze bijzondere plek vaker groepen mensen te ontvangen en ogenblikken van inspiratie te bieden. Het wordt Zinspeling Vrijplaats. Een natuurlijke, ruime en eenvoudige plek waar gastvrijheid, ruimte en levenskunst mogen bloeien. Zinspeling Vrijplaats, waar niemand iets zeker hoeft te weten, en het samen zoeken en ontdekken een avontuur mag worden.  

"Zien wat nodig is, aansluiten bij de wijsheid die er al is, humor en ontspannen samenwerken. Dat zijn kernelementen in mijn manier van werken en zijn."

- Arno Vansichen


Arno genoot onder meer deze opleidingen

 • Bachelor in het Sociaal Werk, Sociale Hogeschool Geel (1986)
 • Personeelsbeheer en -beleid Syntra Hasselt (1989)
 • Appreciative Inquiry in Business and Society Change, Case Western Reserve University Cleveland (2008)
 • Oplossingsgericht coachen, bij Ilfaro (2009)
 • Energizers, bij Inspinazie (2009)
 • Appreciative Inquiry Coaching, Lincoln Workshop Series (2010)
 • Deelname aan Appreciative Inquiry Worldconferences in Katmandu (2009), Gent (2012), Johannesburg (2015), Nice (2019)
 • Narratief werk Re-authoring the World, bij Chené Swart (2017)

Ontdek wat het gezelschap van Evenwicht nog meer voor je kan betekenen